skip to Main Content
קו אקסיסט, צילום: ליאורה עסיס
קו אקסיסט, צילום: ליאורה עסיס

קו-אקסיסט מדברים אל הפרות

את הרפת הרובוטית של נחמיה וליאורה עסיס באבני איתן אני מכיר לא מהיום לכן הופתעתי כשיונתן גרוס, מייסד הסטארט-אפ קו-אקסיסט, כוון אותי להגיע לשם כדי לפגוש אותו. לא ראיתי בסביבות הרפת מבנה משרדים מפונפן אז לקח לי כמה דקות למצוא אותו עומד בין הפרות כאחרון הרפתנים.
גרוס, תושב עין גב, דווקא מעדיף להשאר בצד של אלו שמבוססים בחרא של הפרות כלשונו. "מאז ומתמיד הייתי רפתן, אני מכיר את הפרות ואת הרפת היכרות מעמיקה. מתוך ההיכרות הזאת הקמתי בעצם את קו-אקסיסט, חברת אגטק שעוסקת באוטומציה ומיטוב רפת החלב".

רפתות הן חלק בלתי נפרד מהנוף הארצישראלי. אין קיבוץ או מושב שאין בהם או שהיו בהם רפתות. כדרכם של דברים ובדומה לשאר ענפי החקלאות גם רפת החלב הפכה עם השנים לגדולה ותעשייתית כאשר מה שמוביל את הרפתן היא כמובן שורת הרווח. אבל בנקודה הזאת מסתבר רב הנסתר על הגלוי.

"הרפת המודרנית היא מפעל שעובד בשיטת הסרט הנע" מספר גרוס, "הפרות צריכות להתיישר סביב המגבלות של בני האדם המטפלים בהם. כשהרפתן נמצא הדברים חייבים לקרות כי אין לו זמן אחר וכשהוא לא נמצא הדברים מתנהלים בלית ברירה מעצמם. המזון למשל, שזה החלק הכי חשוב ברפת, מוגש כמזנון פתוח 24/7. ביצועי הרפת נמדדים בהיקף ייצור החלב ולא ברווחיות שלה פשוט כי אין נתונים לדוגמה כמה אוכלת כל פרה. כלומר אולי הפרה המצטיינת שלנו נותנת הרבה חלב אבל בכלל לא בטוח שהיא הכי רווחית".

"מכיוון שהמזון הוא ההוצאה הכבדה והמשמעותית ביותר ברפת נושא ניצולת המזון נמצא בראש סדר העדיפויות בעולם הבקר. מהמקום הזה התחלנו, רצינו לזהות את הפרות היעילות ואת הלא יעילות ברפת. היום אנחנו בעולם אחר. לא רק שאנחנו יודעים מי יעילה אנחנו גם יכולים לעשות עם זה משהו. המערכת שאנחנו מפתחים מנטרת את יעילות הפרה ויכולה, אחרי עיבוד הנתונים, גם לשלוט ולכוון את התנועה שלה ברפת. הגענו למצב שאנחנו יודעים ממש לדבר אל הפרות. זאת פריצת הדרך של קו-אקסיסט".

לא הבנתי איך זה קורה בפועל?
זו התניה קלאסית, פבלובית. כשהאמצעי מזהה את הפרה הוא מנגן צליל שצמוד לפעולה. הפרה עומדת ליד השער למשל, אם מותר לה לעבור ישמע אותו צליל ייחודי רק לה והיא תבין שהיא יכולה לדחוף את השער ולעבור. בגלל שפרות הן חיות אינטלגנטיות כשמשהו מעניין אותן, אח"כ אפשר ליישם את העקרון הזה בהמון דברים ברפת ובמרעה".

ואז קרה הקסם ומדונה הפציעה ברחבי הרפת עם לייק א וו-א-א-א-רג'ין. כן גם אני לא הבנתי מאיפה זה מגיע. גרוס רואה את המבט השואל, מחייך ומסביר. "הנה שם פרה 409 מנסה להגיע לאבוס, המצלמה על השער מזהה את קוד ה-QR שלה ומדונה מתחילה לשיר. הצליל הזה ייחודי ל-409, אם תחכה מספיק זמן תשמע את לנון שר אימג'ן ל-376".

למה דווקא צלילים ומי התקליטן שבוחר אותם?
"בעצם המערכת תעבוד עם כל גירוי חושי, אור, קול או מגע מצאנו שאות קולי הוא הכי זול ופשוט ליישום. יש אינסוף צלילים וקל למצוא אותם בצורה דיגיטלית. בנוסף אם אנחנו רוצים להביא פרה לחצר מסויימת אנחנו מנגנים את האות שלה, היא תזהה ותרים את הראש ובזמנה החופשי תמצא את השער שפתוח בשבילה ותגיע למחוז חפצנו. לגבי התקליטן זה אני".

בחזון שלו רואה גרוס את הרפת פועלת בצורה אוטונומית כמעט ללא התערבות אנושית ישירה. "בני אדם לא צריכים לעבוד מול פרות, אנחנו לא מדברים אותה שפה מה שמביא ברוב המקרים ליצירת סטרס הדדי שמקרין על הפרות ועל הרפתן. באמצעות המערכת שלנו אנחנו מייצרים לפרות גירוי חושי והפרות מגיבות אליו בשמחה. כל בעל חיים בטבע פועל בשביל להשיג מזון למשל, ברפת הן תמיד שבעות וזה לא עושה להן טוב. המאמץ המחשבתי של הפרות לפתור את החידה כביכול שלנו ולהגיע למטרה שלהן, אם זה אוכל או חברה או העגל שרוצה לינוק, מסב להן אושר שמשפיע בעקיפין על בריאותן ועל תנובת החלב".

אם דיברנו כבר על עגלים יונקים אז יונקיה היא אחד האזורים הבעייתיים בכל רפת. "זו תמיד התמודדות ואנחנו לא מספיק טובים שם. עם המערכת שלנו אין יונקייה, הפרות נשארות עם העגלים שיונקים מהן כמו בטבע. הפרה נעה בחופשיות בין האזורים המותרים לה ברפת, מגיעה לחליבה וחוזרת לעגל שלה. חסכנו את תהליך הגמילה הטראומטי, אנחנו עושים אותו בהדרגה ובקצב של הפרה ורמת הלחץ בעדר וגם אצל הרפתן יורדת".

"לפני שנתיים וחצי כשהקמתי את החברה קראתי את הפרסומים שנושא יעילות המזון ברפת הוגדר כיעד עולמי לטיפול וראיתי כמה כסף החברות הכי גדולות בעולם מוכנות לשים על פתרונות בתחום. זיהיתי את הצורך הזה גם אצלנו ברפת והחלטתי למצוא לו מענה. אין היום שום חברה בעולם שיש לה פתרון עובד וישים כמו שיש לנו. השלמנו בעצם את פיתוח המוצר והשלב הבא הוא ליישם אותו ברפת המסורתית בשדה אליהו. אני מאמין שיש לנו פה מערכת פורצת דרך שתשפיע לטובה במעגלים מתרחבים על הפרות, על עבודת הרפתן ברפת כמו גם על הפחתת גזי החממה שהפרות פולטות ועל הקטנת שטחי החקלאות הנדרשים היום לטובת ייצור מזון לפרות".

אתם לא בדיוק נראים כמו סטארטאפיסטים
"כן אתה לא הראשון ששם לב ובאמת בהתחלה היה קשה להגיע כמה קיבוצניקים מהגולן לחברה בינלאומית להציג את החברה ועוד לגייס כסף מה גם שיש לא מעט הנחות עבודה מסורתיות שאנחנו מפריכים וכמה עקרונות קדושים שאנחנו כופרים בהם אבל הנה הצלחנו ואנחנו נהנים מכל רגע".

ליצירת קשר: יונתן גרוס 052-8835030

This Post Has 0 Comments

כתיבת תגובה

Back To Top