באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…

אנרסיה - צילום: משה גלבנד
סיכום עונת הדברת עש המשמש (אנרסיה) 2020
מאת: משה גלבנד – רכז הגנת הצומח ביחידה
בהמשך לעונה 2019, גם בעונה 2020 התקיים בדרום הגולן מיזם משותף להדברת עש המשמש (אנרסיה). העונה לקחו חלק במיזם גם מגדלי השקד בגולן וכמה עשרות דונמים באזור תל פארס, בנוסף למגדלי הגלעיניים מדרום הגולן שזו השנה השניה להשתתפותם.
לאחר שבעונת 2019 נבחנו מספר רב של שיטות להדברת האנרסיה, בעונת 2020 ההתמקדות היתה בשיטת העבודה על פי ספירת ימי מעלה ספציפיים של עש המשמש, שיטת עבודה אשר התגלתה כתורמת המשמעותית ביותר להדברה בדרום הגולן. בספירת ימי מעלה אנו עוקבים אחר מחזור החיים של המזיק ומתזמנים את השלבים החשובים והתורמים ביותר לטובת הגנה על הגידול. לקראת כל מועד טיפול שתוזמן, נשלחה הודעה למגדלים על סל חומרי ההדברה המתאימים לאותו שלב.
במקביל וכחלק בלתי נפרד מההמלצות אשר יוצאות למגדלים, המשכנו השנה גם בניטור בשטח של המזיק באופן מרחבי. ביום ניטור נסרקו כ30 חלקות שנבחרו באופן אקראי מבין המגדלים השונים, תוך התייחסות לקרבה למועדי הקטיפים. חלקה אשר הייתה כחודש מקטיף (זמן שכל הנראה מאוד אטרקטיבי לאנרסיה) נמצאה בעדיפות גבוהה להיבדק. בשלבי תחילת העונה, אפריל-מאי בוצעו בדיקות נגיעות בעלווה (לדור הראשון) וכאשר נמצאה חלקה בה נצפתה נגיעות עלוותית כבר בדור הראשון, ישנו צורך לשים עליה יותר דגש על מנת להימנע מנגיעות בפרי בדורות ההמשך (החל מדור שני-סוף העונה).
כחלק מהניסיון להתקדם ביכולת ההדברה של המזיק ועל סמך תצפיות שבוצעו בעונת 2019, יצאנו העונה לבחינה אזורית של שימוש בשיטת בלבול זכרים בצורה מרחבית.
רובו המוחלט של שטחי הגלעיניים בדרום הגולן בולבל בפאצ'ים לאנרסיה של חברת מכתשים (נכון לעונת 2020, החומר היחיד בעל תווית מורשית), אשר נתלו בשלבי קדם העונה ולפני ההתעוררות הראשונה של המזיק.
ישנם מספר משקים שעקב אילוצים טכניים, של אספקת החומר ע"י חברות ההדברה, לא נתלה בהם בלבול. כמו כן בעונת 2020 היו מספר קטן של משקים שלא הסכימו לתלות את הפאצ'ים לבלבול עקב העלויות שלו. בעקבות כך- גדלו שטחי "הביקורת" (ללא בלבול) במרחב דרום הגולן אשר נבחנו ביחס לשטח מטופל בבלבול במהלך העונה.
בשלבים הראשונים של העונה נתקלנו בבעיה שהופיעה במספר רב של משקים- נפילה של הפאצ'ים מהעצים. מכיוון שהתליה מבוצעת בשלב פנולוגי בו העץ עדיין לא מכוסה בעלווה, ומכיוון ששיטות העיצוב (באפטרינה) הן כאלה שכמעט ולא משאירות ענפים רב שנתיים מלבד הזרועות המובילות, יוצא שהתפס של הפאצ' מאוד חופשי על הענף החד שנתי שעליו הוא נתלה ועקב כך חשוף מאוד לרוח ונופל. בחלק מהמשקים בעקבות כך הוסיפו גם קשירה של הפאצ'ים עם סס"ל, מה שכמובן מייקר עוד יותר את עבודת התליה.
סוגיית העלות לדונם של תליית בלבול לאנרסיה, היא העניין המשמעותי ביותר סביב שיטה זו בקרב המגדלים. מדובר על תוספת של כ110 ₪/ד'. עלות גבוהה לכל הדעות שחייבת להצדיק את עצמה.
תוצאות ניטור הלכידות בשטח
הנחת העבודה איתה יצאנו לעונת 2020, מתוך המסקנות בתצפיות 2019, היא שנצפה לראות ירידה משמעותית בלכידות השבועיות במלכודות הניטור ונצמצם את גודל האוכלוסיה במרחב. ואכן בעונה החולפת ראינו ירידה שלכ-פי 10 לכידות בממוצע לשבוע ביחס לעונה הקודמת (הלא מבולבלת), כפי שניתן לראות בגרף המצורף. כמו כן על מנת לאשש את ההנחה נבחנו גם חלקות שכנות במהלך עונת 2020 (מבולבלות לעומת ביקורת) ואכן נצפו בחלקות הלא מבולבלות מספרי לכידות גבוהים באותו יחס הנראה בגרף.
גרף מס' 1

אך כפי שהודגש לאורך כל העונה, עדיין לא נמצאה קורלציה בין מס' הלכידות השבועיות לבין רמת הנזק הנראה בפועל בפרי/עלווה. ואכן מצאנו שגם בשטחים שלא בולבלו בעונת 2020 הגם שהיו דומים מבחינת ממוצעי הלכידות השבועיות לאלה בעונת 2019 (כפי שנראה בגרף1), במידה והמשק טיפל לפי שיטת ספירת ימי המעלה, כלומר לפי מחזור החיים של העש, תוצאות הניטור נזק בפרי/עלווה היו זהות לאלה שבולבלו (ולמעשה ללא נזק מסחרי).
גרף מס' 2

בדומה לממוצע לכידות באפטרינה, המגמה של ירידת ממוצע הלכידות בשטח המבולבל נראה גם בשקד המבולבל בעונת 2020.
תמונה 1

תמונה מס' 2

תוצאות ניטור נזקי פרי
במהלך העונה נדגמו כ500 דגימות פרי. בכל מדגם כ100 פירות ומתוכו חושב אחוז נגיעות. נגיעות ראשונה לעונה נמצאה ב20/5/2020. ב95% מהחלקות במהלך העונה כולה לא נמצאה נגיעות. ומתוך אותם 5% שבהם נמצאה נגיעות, רק בחלק קטן מהמקרים מדובר בנגיעות מסחרית.
סיכום
סך הכל אנו מסכמים מבחינה מרחבית עונה מוצלחת ביכולת ההדברה של האנרסיה. כפי שהוזכר קודם- ב2020 צורפו גם מגדלי השקד למיזם לאחר שבחלק מחלקות השקד נצפתה נגיעות בעונה הקודמת וגם בקרב חלקות השקד לא נרשמו אירועים חריגים/נגיעות מסחרית.
המיזם ימשיך להתקיים גם בעונת 2021 ויורחב לאזורים נוספים בגולן. במהלך העונה הבאה שיטות העבודה איתן עבדנו בשנתיים האחרונות, יבחנו גם בכלים מחקריים יותר בשיתוף מו"פ צפון, מכון שמיר ושה"מ.
חורף טוב.
This Post Has 0 Comments