skip to Main Content

גידול תות שדה בחוות היישום באבני איתן

גידול תות שדה בחווה נעשה במצע מנותק בתוך גרובגים של קוקוס נקי, של מרום גולן, המונחים על שולחנות גידול בחממה, מה שנותן הרבה נוחות בעבודה לעובדים, גם בשתילה וגם בקטיף. גידול בגרובגים מאוד מוצלח אם מצליחים לספק לצמח את ההשקיה המתאימה וחומרי ההזנה שהוא צריך. היתרון במצע הקוקוס הוא שכל מה שמחליטים להוסיף לתמיסת ההזנה של הצמח, זה מה שהצמח יקבל ובכך יש שליטה מלאה בהזנת הצמח.

אחת המטרות שלנו הייתה לגדל תות שדה מופחת ריסוס, לכן הקפדנו מאוד על נהלי כניסה לתוך החממה כדי להפחית כמה שיותר כניסת מזיקים. בנוסף, השתמשנו באויבים טבעיים, אבל שימוש באויבים טבעיים הוא אפקטיבי רק אם מוצאים את התזמון הנכון לפזר אותם בחממה, לכן היינו צריכים לעקוב אחרי המצב הפיזיולוגי של הצמח ואחרי קצב הגדילה של אוכלוסיית המזיקים. לכן פיזרנו אותם כשהשתילים היו עדיין צעירים, וחיכינו שיהיו בחממה מזיקים אבל לא בכמות גדולה כדי שיהיה לאויבים מה לאכול ומצד שני שיצליחו לשלוט בהתפתחות האוכלוסייה. האויבים הטבעיים שהשתמשנו בהם היו צרעה טפילית הנקראת אפידיוס, ואקרית טורפת הנקראת פרסימיליס. היום כמעט אין מזיקים בחממה, הצלחנו להוריד את רמת הנגיעות ובינתיים אנחנו מטפלים רק לפי הצורך, ולרוב זה לפתור את בעיית המחלות כמו קימחון ובוטריטיס, במיוחד בימים לחים.

המטרה השנייה שלנו הייתה למצוא זני קיץ המתאימים לגידול בתנאי האקלים של דרום הגולן. לכן בחרנו 5 זנים שונים לבחינה: נועה, 6056, לביא, אודם, 424, 472. הזנים האלה נשתלו באיחור של חודשיים, רק בדצמבר, והתחילו להניב ולהיקטף בתחילת מרץ, הקטיף נמשך עד היום.

יש יתרון לגידול הזנים האלה במקביל וזה שלא כולם נקטפים באותו זמן ומבשילים אחד אחרי השני. הזן 6056 מתחיל ראשון, והזן אודם הוא האחרון שנכנס לקטיף, כך הצלחנו ליצור תקופת קטיף ממושכת יותר של תות שדה. בנוסף, בכל קטיף אנחנו עושים כמה בדיקות של איכות כדי לדעת מי הזן המוצלח ביותר גם מבחינת יבול וגם מבחינת איכות פרי, מבצעים כל פעם בדיקות משקל, גודל פרי ואחוז בריקס לכל זן בנפרד.

כתבו:
ריטה מונדר, אגרונומית, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
טלפון: 052-8750244
מייל: ritam@gri.org.il

דורון פוקס, אחראי גידול, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
טלפון: 052-5424424

Back To Top