באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
סיכום האקתון "רק בגלל הרוח" 2023 בסימן ערבות הדדית
תלמידי רגבים בגולן מביאים רוח של יזמות וחדשנות בהאקתון השלישי של המרכז ליזמות וחדשנות בגולן בשיתוף OpenValley, רוח הגולן, קק"ל, החטיבה לחדשנות במשרד החינוך והיחידה לחקלאות וחדשנות במכון שמיר למחקר.
האקתון – 12 שעות (!) של עבודת צוות, 200 תלמידים, 40 מיזמים, תכנים מקצועיים מעולם היזמות ואווירה גולנית- במטרה לפצח אתגרים ולפתח מיזמים פורצי דרך בתחומי החקלאות, הקיימות, החברה והחינוך. צוות המנטורים של היחידה לחקלאות וחדשנות ליווה ב1.5 את קבוצות המיזמים של תלמידי רגבים בגולן בהאקתון, שהשנה נבחר להיות בסימן ערבות הדדית.
אז איך באמת חקלאות וערבות הדדית מתחברים?
ההאקתון היה אירוע השיא לאחר שהשנה תלמידי רגבים השתתפו במסלול חדשני בהובלת ד"ר מרצ'י אדרי מהיחידה לחקלאות וחדשנות גולן במכון שמיר למחקר. במסלול נפגשו התלמידים עם עולמות היזמות והאגטק. במקביל לשגרת העבודה בשטחים החקלאים התלמידים נחשפו לתכנים חדשניים בהובלת המנטורים מהיחידה, אך מעל הכל, הם נחשפו לפוטנציאל שלהם כיזמים המביאים רוח של חשיבה מחוץ לקופסא, היכרות עם השטח ועבודת צוות.
התחרות נפתחה בהסבר על מושג חכמת ההמונים ובאתגר בנושא, ומשם התפזרו הצוותים לעבודה סביב תחומי המיזמים (חקלאות, קיימות, חברה וחינוך), לצד ליווי ממגוון מנטורים וסדנאות על הכנת מצגת משקיעים ו- storytelling. במשך 10 שעות עמלו התלמידים כדי להגיע מוכנים לקו הסיום: פיצ' של 5 דקות בו הם מציגים את המיזם לצוות השופטים.
מי שנכח באירוע לא יכל להתעלם מהרוח ששררה במתחם: הרצינות, הנחישות ועבודת הצוות לצד אנרגיות שיזמים מנוסים רק יכולים לחלום עליה.
גלעד טאובר, ממושב קשת, תלמיד כיתה י' ברגבים, חבר במיזם שזכה במקום הראשון בקטגוריית החקלאות מספר:
"כתושב הגולן ודור 3 של מגדלי בקר במרעה, אני מאוד מתחבר לרעיון של חברי לצוות (איתם, אילון ועברי) המתמקד בשוקת חכמה בשטחי מרעה. מהיכרות עם ענף המרעה שמאוד מאפיין את הגולן, אנחנו יודעים שלבוקרים חסרות עיניים בשטח. המיזם שלנו מתמקד בפתרון לבעיה הזו, סביב המשאב החשוב שהוא מים, גם בחלקות הכי מרוחקות."
איך אתם מסכמים את התהליך ואת יום התחרות?
"מעבר לזה ששמחנו מאוד לזכות במקום הראשון ולהמשיך לפתח את המיזם, אני יכול לשתף שהחוויה הכי משמעותית שיצאנו איתה מההאקתון היא היכולת לעבוד כצוות בו לכל אחד היה תפקיד, היינו שקועים בעבודה והתקדמנו יחד ללא הסחות דעת, היינו מאוד ממוקדים במטרה!
היית ממליץ לתלמידים לקחת חלק בתכניות דומות?
לגמרי! ללמוד על תחומים חדשים, לפתוח את הראש זה מאוד מעניין, אבל יותר מזה, התכנית נתנה לנו הזדמנות לקחת אחריות בתחום חדש ולמדנו שאנחנו יכולים להשקיע ולעשות דברים עד הסוף".
תודה גדולה לד"ר מרצ'י אדרי שהובילה השנה תכנית פורצת דרך עם התלמידים, לליז מרשת רוח הגולן ולשותפים בארגון האירוע. ניפגש בשנה הבאה!
ברכות לזוכים שלנו!
חישוקת – שוקת חכמה לניטור כמות ואיכות מים בשטחי מרעה – רגבים גולן
הידרופונרגיה – מערכת הידרופונית חסכנית במים ואנרגיה – רגבים בגולן
מבריח – חומר מונע נזקי חיות בר במערכות השקייה בשטחים חקלאיים – רגבים בגולן
יד אחות – יישמון לתיאום מתנדבים – רגבים בנות בגולן
כתבה: מוריה סנדלר, מנהלת מקצועית, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
פרטים ליצירת קשר: טלפון 054-4765206, אימייל agri@gri.org.il