באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
השפעת דו שימוש בקרקע חקלאית לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות על גידול במטעים
חקלאות העתיד מבוססת על חשיבה מחוץ לקופסא וכך התייחסנו לקו"ק שיצא ע"י משרד החקלאות ורשות החשמל לפיילוט לדו – שימוש בקרקע חקלאית לייצור חשמל.
במקום שכל משק וחקלאי בגולן ייגשו באופן פרטני לפיילוט, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן, אגודת המים מי גולן ופורום מרכזי המשקים קיבלו החלטה לנהל את האירוע כפרויקט גולני אזורי.
הצורך להגדלת השימוש באנרגיה המבוססת על אנרגיה מתחדשת עולה מטעמים סביבתיים ומדיניים. אחת מהאנרגיות היעילות והפחות מזהמות היא אנרגיה סולארית, ובוודאי במדינות עתירות קרינת שמש. אחד הגורמים המגבילים ייצור אנרגיה סולארית הוא שטח. לאחרונה הוחל בעולם בתהליך של ניצול שטחי קרקעות חקלאיות לשימוש נוסף של הצבת פאנלים סולאריים ויצירת חשמל סולארי, אך השפעת חיפוי בפאנלים סולריים על היבול והתשומות של הגידול החקלאי טרם ברורים לחלוטין. הגולן, בזכות הטופוגרפיה הייחודית לו, מאפשר חקלאות מגוונת הכוללת מטעי זיתים, הדרים ושקדים בדרום הרמה, מטעי נשירים במרכז-צפון הרמה וכרמי יין בכל המרחב. מגובה 200- מ' ועד לגובה של 1200 מ' סוגי הגידולים משתנים בהתאם. היצרנות הראשונית צפויה להיות מושפעת על ידי מספר גורמים, בהם עוצמת הקרינה, הטמפרטורה והלחות היחסית בסביבת הנוף; מתח המים בקרקע ומאזן המים בצמח. במקביל, המשך של ייצור חקלאי מקומי וביטחון תזונתי בישראל הוא הכרח.
המטרה היא שהייצור החקלאי יישמר (כמותית ואיכותית) ואולי אף ישופר, בנוסף להפקה רווחית של חשמל. לצורך כך, החברות השותפות במחקר זה יספקו מתקנים סולאריים מתקדמים עם כיוון או מיקום דינמיים של הפאנלים. זאת בכדי לאפשר שליטה על רמות ההארה במטע בהתאם לתנאים המשתנים במהלך היום והעונה. בכל המערכות, גישת ההפעלה תהיה דומה- במטרה לאזן בין ייצור מירבי של אנרגיה ואספקת הקרינה הדרושה לפוטוסינתזה והתפתחות העץ, תוך ניצול הפאנלים לוויסות הקרינה המגיעה אל העצים שמתחת, כך שבכל שלב יקבלו את הדרוש להם.
המחקר יערך ברמת הגולן בניהול היחידה לחקלאות וחדשנות גולן ומי גולן, ב-20 מטעים של גידולים שונים (כרם יין, שקד, זית, קיווי, מנגו, אפרסק, נקטרינה, דובדבן ואשכולית) עם כשש חברות סולאר במשך שלוש שנים. בכל חלקה תיבדק טכנולוגיה סולארית שונה. בכל תת-חלקה ינוטרו פרמטרים אקלימיים וגידוליים (ספציפיים לגידול)- סטטוס הצמח לאורך העונה, צריכת המים וההשקיה ויעילות ניצול המים (WUE), פנולוגיה, תכולת המים והנוטריינטים בקרקע, מחלות צמחים, מזיקים ואויבים טבעיים, פעילות מאביקים ואיכות ההאבקה, כמות ואיכות יבול ותשומות המגדל. במקביל, תימדד תפוקת האנרגיה והתועלת הכלכלית שלה במטע ההיברידי ביחס לביקורת האנרגטית ולביקורת המשקית, בהינתן התשומות. כל המידע שיצטבר במחקרים בגידולים השונים ירוכז תחת היחידה לחקלאות וחדשנות גולן ויעבור באופן מרוכז ואובייקטיבי לחקלאי הגולן.
בשנים האחרונות תנאי השוק בשילוב עם שינויי אקלים וגורמים נוספים שוחקים את הרווחיות כלכלית בסקטור החקלאי. דו שימוש בקרקע חקלאית עשוי להגדיל את ההכנסות מיחידת השטח החקלאית. מחקר זה יאפשר לגבש ידע כיצד לשלב בין גידול מטעים לייצור אנרגיה אשר תגדיל הרווחים מהקרקע החקלאית ותשמור על החקלאות וייצור המזון המקומי וחשוב מכל יבדוק האם ייצור החשמל מטיב או פוגע בחקלאות.
בתאריך 1-2/3/2023 יתקיים כנס אזורי בנושא אגרו–וולטאי, במלון גלילון, יישלח בהמשך קישור להרשמה וקוד הנחה לחקלאי הגולן.
