skip to Main Content
יושקה וויל מנגו
יושקה וויל מנגו

המטרה: מנגו בכריסטמס. האמצעי: לשחק אותה אלוהים

חם בחממה של יושק'ה וויל, חם כמו שמקובל במושב רמות. ולא הייתי טורח לציין פרט שגרתי שכזה אלמלא הזמן היה זה יום סגריר בעיצומו של החורף והמקום חממת מנגו. זה נשמע כמעט דמיוני אבל במקרה של וויל נראה שהמרחק בין דמיון למציאות קרוב מתמיד.

וויל מותיקי רמות מגדל מנגו שנים רבות במקביל לפרוייקטים חקלאיים שיזם וליווה מסביב לעולם. את שנת הקורונה הוא לא העביר בצפיה ב'נשים קטנות' בנטפליקס אלא נטע מטע מנגו בתוך מבנה סגור עם בקרת אקלים מלאה כשהמטרה להגיע ראשון לשוק. "השוק המוקדם של המנגו בארץ, ואנחנו מדברים על קטיף במאי, קטן אבל קיים. יש חבר'ה מהנגב והערבה, יש גם מאלמגור כאשר הפרי שמגיע לשווקים לא ברמה מספיק טובה. בגלל המחירים הגבוהים החקלאים ממהרים לקטוף פרי ירוק, חצי בשל עם בעיות איכות קשות. לא המקום שבו אני רוצה להיות. המטרה שלי היא להגיע ראשון עם פרי איכותי כמו שאנחנו מכירים ויודעים לעשות פה ברמות".

"כדי להגיע לתוצאה משביעת רצון לקחתי פה טכנולוגיות מתקדמות של השקיה ודישון עם מערכת חימום מאסיבית שמדמה לעצים את תנאי האקלים שאני רוצה והם מרגישים היום כמו באביב. על הטכנולוגיה נטעתי נטיעה צפופה של 140 עץ לדונם. העצים יהיו בגובה 2 מטר, קטנים יחסית למנגו. הרעיון הוא לשמור את העצים קטנים וחיוניים עם כמות עלווה גבוהה וגיל עלה צעיר, שני הפרמטרים שהם המפתח המתמטי ליבול גבוה ואיכותי. ראינו את זה באופן מובהק שככל שיש יותר עלווה צעירה העץ משפר את הפוטוסינטזה ומניב 20% יותר פרי".

מושב רמות הוא כנראה מרכז המנגו הישראלי. כ-50 משקים מגדלים 4,000 דונם ומשווקים באמצעות 4 בתי אריזה יותר מחצי מכמות המנגו בישראל המיועדת לשוק המקומי וגם ליצוא. ועם כל העוצמה והנסיון מסתבר שיש עוד מקום ללימוד ושיפור ממשק הגידול.

מנגו בינואר - החממה של יושקה במושב רמות
יושקה וויל מנגו

וויל שכנראה כבר לא בן 40 מסביר בהתלהבות של בוגר פקולטה. "פרוייקטים מהסוג הזה שאתה רואה פה הם הזדמנות ללמוד. לדעתי חקלאי שחושב שהוא כבר יודע הכל הוא חקלאי גרוע. אני חקלאי הרבה שנים ועם כל הנסיון שלי תמיד תמיד יש עוד מה לגלות ויש לאן לשאוף. קח למשל את ממשק ההשקיה במנגו שאני עדיין מתלבט לגביו, תעבור בין המגדלים פה ברמות תגלה שכל אחד משקה אחרת. אנחנו צריכים להבין את זה ולגבש פרוטוקול השקיה אחיד. אגב גם פה היה לי סטארט אפ, שדווקא לא יצא לפועל, שמשלב רחפנים ובקרת השקיה. או התמודדות עם תריפס, אחד המזיקים המשמעותיים שלנו. בעבר הלא רחוק היינו משתמשים בחומרים קשים שמפרים את האיזון הטבעי ואולי הרגו את התריפס אבל הביאו לנו חולירעות אחרות כמו כנימות מגן למשל. אני מאמין שבתוך 4 שנים כל רמות יעברו לפתרון ביולוגי מבוסס אויבים טבעיים לתריפס".

יושק'ה מסתובב איתי בחממה כמו אבא גאה, מלטף את העצים הצעירים שנטע רק בקיץ האחרון, דוחף ידיים לקרקע, מרגיש את החלקה. והתוצאה באמת מעוררת השראה. כל העצים מלבלבים, חיוניים למראה ומחזירים לו אהבה. ואז חצי שעה אל תוך הראיון הוא זורק את הפצצה. "שמע המטרה הסופית שלי היא להביא מנגו בכריסטמס כשבמוסקבה הוא נמכר סביב 12$ לקילו, יותר מכפול מהמחיר שאנחנו פודים באירופה בעונה".

ואתה פה ממושב רמות תתחרה בחצי הכדור הדרומי? אני מקשה.
"חד משמעית כן. הפרי שמגיע לאירופה בחורף לא דומה למה שאנחנו מכירים בקיץ. זה האתגר והדרך לפיצוח שלו עוברת בהפרחה כפולה. כלומר לגרום לעץ לתת פרי פעמיים בשנה".

"ישראל היא איזור ייחודי לגידול מנגו כי החורפים שלנו קרים. בטבע ובאזורים טרופיים המנגו לא נכנס לתרדמה והתוצאה היא פריחה והבשלה לא אחידה של הפרי. אתה רואה ענף אחד שמתחיל פריחה וענף אחר שכבר חונט. העקה אליה נכנס העץ בחורף הישראלי היא השיטה לאחידות ביבול. בתנאים מבוקרים כמו שיש לי פה לא צריכה להיות בעיה לגמור מחזור גידול במאי, להכניס את העץ לעקה מדודה, להפריח אותו פעם נוספת ולהתחיל את הסיבוב מחדש עם פרי שיגיע בדיוק בינואר לשווקים".

התוכנית של יושק'ה נשמעת נפלא על גבול המדע בדיוני ורק המחשבה על הרווחים העתידיים מחלקה מוצלחת שכזאת והתרומה שלה לענף המנגו הישראלי מעיפה את הראש אבל כפי שרובנו יודעים החקלאי מתכנן והטבע צוחק. "יש לי פה פרוייטק גדול ויקר", יושק'ה מסכם, "עם פוטנציאל רציני שבינתיים נראה מבטיח, האם נצליח ונגשים את שתי המטרות שהצבתי לעצמנו? נו את זה עוד צריך להוכיח".

This Post Has 0 Comments

כתיבת תגובה

Back To Top