skip to Main Content

שימוש בצמח הקינואה כגידול חדש למספוא

בנוסף לשימוש של צמח הקינואה למאכל אדם, בעשור האחרון נבחן השימוש בצמח כגידול חדש למספוא בדרום אמריקה, באירופה, ובשנתיים האחרונות אף בישראל, זאת בשל יתרונותיו החקלאיים:

  • ניצולת מים גבוהה
  • רמות יבול גבוהות
  • קצב גידול מהיר
  • תכולת חלבון גבוהה
  • יכולת שימור כתחמיץ
  • איכות מספוא גבוהה

יתרונות רבים ומגוונים אלה ממצבים את הקינואה כגידול בעל פוטנציאל רב להזנת מעלי גירה.

שטחי המספוא בישראל (כ- 700 אלף דונם) מהווים כ- %40 משטחי הגד"ש, מתוכם מהווה החיטה כ – %50 .בשל היקפו הגדול של גידול החיטה מסך כל שטחי הגד"ש, קיים קושי בהתמודדות עם מחלות, מזיקים, עשבים רעים במחזור הפלחה ויעילות ניצולת מים. שילוב של המידע הקיים בספרות כיום עם תוצאות הקדמיות ממספר ניסויים שביצענו בארץ בשנתיים האחרונות מצביע על הפוטנציאל הגבוה של הקינואה לשמש כצמח מספוא איכותי וחדש לסל גידולי השדה למספוא בארץ.

סיכום ומסקנות מהמחקר עד כה

  • יבול הקינואה גבוה מיבול החיטה למספוא.
  • גידול חורפי וקיצי (יעילות ניצולת מים גבוה)
  • צימוח מהיר (קציר לתחמיץ לאחר 70 – 80 ימים מזריעה)
  • לקינואה יתרון בהרכב ואיכות הצמח יחסית לחיטה במיוחד בכמות החלבון ובנעכלות הצמח.
  • טעימות גבוהה לצאן ולבקר. החמצה מנטרלת את אפקט המרירות ולכן טעימות גבוה לצמח השלם.
  • מנתוני תוצאות מחקר הזנה פרטנית בקש קינואה יחסית לקש חיטה במנת פיטום לעגלים, נמצא שעגלים שהוזנו בקינואה הראו ביצועי גדילה, נעכלות המזון ויעילות ניצולת מזון גבוהים יחסית להזנה בחיטה.
  • בגידול ייעודי של קינואה למספוא בישראל טמון פוטנציאל כלכלי גבוה ואף בשימוש בתוצרי הלוואי (קש) מגידול הקינואה לגרעינים.

למאמר המלא באתר מופ צפון לחצו כאן…

This Post Has 0 Comments

כתיבת תגובה

Back To Top