באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
הזנה יעילה ומיטבית ברפת חלב: סיכום סיור מקצועי לרפתני הגולן בצמח תערובות, ינואר 2024
לפני כשבועיים התקיים סיור מקצועי בנושא הזנה לרפתני הגולן בצמח תערובות. הסיור נערך בהדרכת מתן בן-ישי, מנהל שירותי השדה ואיל פרנק, תזונאי מע"ג. בסיור השתתפו מגוון אנשי צוות מ-8 רפתות בגולן (פרטיות ומשותפות).
הביקור נפתח בהיכרות עם פעילות מפעלי צמח ופעילות המכון המהווה את אחד ממכוני התערובות הגדולים בישראל. המכון מייצג כ-50% מהייצור המקומי של מזון לענפי החי והוא מייצר מגוון רחב של מוצרי הזנה, לרבות מזון לבקר, כבשים, פרות, דגים, חיות מחמד, עופות ועוד.
על מנת לחבר את המגדלים לאופן תמחור המזונות סקר מתן בן-ישי את ההשפעות הגלובליות והמקומיות על מגמות מחירי הגרעיניים בשנים האחרונות ואת החשיבות והמאמצים של המפעל לדאוג לחומרי גלם זמינים על אף אתגרי התקופה.
משם יצאו המשתתפים לסיור במפעל המרשים בגודלו ובמיכון המתקדם. המכון בנוי מאגפים שונים מרגע קבלת הסחורה, שקילה, מיון, מעבדה לבדיקות איכות מחמירות, מערך עיבוד חדשני לייצור מוצרי הזנה שונים, אריזה ושילוח. המבקרים למדו על תהליך הייצור המוקפד במפעל, אופן הטיפול בחומרי הגלם ועל החשיבות של בדיקות האיכות והעקיבות.
לאחר הסיור במפעל וכראוי למארחים מצמח תערובות התכבדו הרפתנים בארוחת צהרים לצד הרצאה של איל פרנק ודיון מקצועי בנושא חידושים בתחום מע"ג. הדיון התמקד בסקירת פתרונות והמלצות להתמודדות עם האתגר בקבלת ההחלטות בנושא הזנה מיטבית. לרוב פעולות הרפתן מבוססות על המלצות של פרוטוקולים שלא תמיד ניתן ליישם, הן באיכות הקטנית והן בכמות (האחוז במנה). בפועל, יישום ההמלצות של צריכת החלבון מורכב מבחינת השילוב במנה, מסורבל לצד היעדר שליטה על האכילה באבוס ועל כן ישנה חשיבות לקבל הדרכה מתאימה ממדריכי ההזנה.
הדיון נחתם בעניין רב להמשך שיתוף פעולה ופיתוח פתרונות מותאמים למשקים הן בהיבט הזנה מדויקת והן בהיבט התפעולי של מרכזי מזון סמוכים לרפתות.
תודה רבה לצמח תערובות על אירוח מקצועי ומעשיר!