באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
נברנים במרעה ובעדרים
מאת: רחל גבריאלי, מדריכת בקר, שה"מ
בשבועות האחרונים אנחנו עדים לעליה באוכלוסיות נברני השדה בדרום ובמרכז הגולן.
נברן שדות Microtus socialis Social Vole הינו מכרסם בינוני בעל ראש מוצק ופרווה עדינה וצפופה, בצבע חום עד אפור, בעל זנב קצר, עיניים ואוזניים קצרות מעוגלות. הנברן חי במחילות שהוא חופר לעצמו ברגליו ובשיניו עד לעומק של 60 ס"מ. מערכות המחילות התת קרקעיות של הנברן מאוד מורכבות ורחבות, עם כניסות רבות, קינים, ותאים לאגירת מזון. הם נעים בשבילים קבועים שהם יוצרים בין פתחי המחילות. ניתן לאבחן אזורים בעלי צפיפות גבוהה של נברנים בעזרת מסלולים אלו, פתחי המחילות הפעילות שניכרים בתחזוקתן (ניקיון מעפר ורגבים קטנים) וכן בעזרת קולות הציוץ הנשמעים ברור מאוד, בעיקר בבוקר המוקדם. תזונתו של הנברן מורכבת מירק, זרעים, גופי תשמורת תת קרקעיים, שורשים, קליפות עצים ולעיתים גם זחלי חרקים. קצב התרבותו מהיר: משך ההיריון 21 יום, הבגרות המינית מתרחשת בגיל חודש ובמשך עונת רבייה בודדת יכולה נקבה להמליט כ-60 גורים ב-7 המלטות!
התפרצויות הנברנים ההרסניות ביותר בישראל התרחשו בחודשי האביב והקיץ של 1986 ועשור מאוחר יותר ב- 1996. בשני אירועים אלו, ברמת הגולן (למעט צפון הגולן) הקרקע נחשפה לחלוטין, ולא נשאר כל כיסוי צמחי בכל שטחי המרעה. כמובן שבאותן שנים נגרמה למגדלים הוצאה כספית עצומה על תוספות מזון גס.
מה ניתן לעשות?
בשל מורכבותן העצומה של המחילות, אין שום טעם לנסות ולהציף אותן. הרעלה אסורה ואף יכולה לגרום נזק סביבתי עצום.
באירוע 1996, ניכר היה כי אוכלוסיית הנברנים בנתה את עצמה בשטחים ללא רעייה, בעיקר ברצועות המיקוש. התגובה המהירה והיעילה ביותר הייתה העלאת לחץ הרעייה בחלקות שאובחנה בהן עלייה בפעילות הנברנים. דריכת הבקר גורמת להרס המחילות ומשפיעה בצורה המיידית והיעילה ביותר על התפשטות אוכלוסיית הנברנים.
בנוסף, האויב הטבעי היעיל ביותר של הנברנים הן התנשמות. תנשמות זקוקות לעצים או עמודים לעמוד ולתצפת מעליהם ולדרוס את טרפן. לכן, מומלץ להציב עמודים כפתרון מיידי (נטיעת עצים כפתרון לטווח ארוך) ולבנות תיבות קינון שיבססו אוכלוסיות תנשמות בשטח.
חישוף שבילים ברוחב של כ- 10 – 20 מ', גם היא פעולה שיכולה לעזור כדי למנוע התפשטות האוכלוסיה. הנברנים נעים בכסות העשב, ורצועות חשופות הופכות אותם רגישים יותר לטורפים ומונעות מעבר שלהם לשטחים סמוכים.
This Post Has 0 Comments