באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
גד"ש דרום הגולן
מאת: אבישי ברט, מרכז גד"ש רמת מגשימים ויו"ר שולחן גד"ש ביחידה החקלאית ובארגון עובדי הפלחה
בדרום הגולן פועלים 6 גד"שים קיבוציים / מושבים שיתופיים כאשר שלושת סוגי הגידול העיקריים הם: פלחה, ירקות לשוק ולתעשייה וזרעים.
שיתוף הפעולה בין המשקים הולך שנים אחורה והוא כולל עזרה עם כלים, תשומות, מסחר ושיווק ושיתוף ידע ברמה גבוהה עם נכונות לעזור אחד לשני במה שצריך ומתי שצריך. בנוסף אנו מאוגדים תחת ארגון עובדי הפלחה כקבוצה אחת מה שמאפשר לנו לבצע משא ומתן דרך הארגון מול מפעלי תעשיית השימורים והקפואים. הארגון מרכז גם את קניית גרעיני החיטה מול מחסני החירום של מדינת ישראל.
המשימה שלנו כשולחן היא לפתח ולטייב את הגידולים המסורתיים שלנו על ידי פיתוח זנים חדשים, שכלול ממשקי הדברה ודישון וחיסכון במים. יחד עם גורמי המחקר והפיתוח באזור אנחנו שואפים למצוא ולהטמיע גידולים חדשים שיאפשרו גמישות ופוטנציאל רווחים גבוה.
שאול גרף, מדריך לגידול ירקות מוסיף: עיקר שטחי הגד"ש בגולן נמצאים בדרומו. היתרון של דרום הגולן הן הטמפרטורות המתונות יחסית בשלהי הקיץ והיתרון בצפון הגולן הן הטמפרטורות הנוחות במהלך הקיץ שמאפשרות לגדל מצליבים, סוככים ועוד גידולי נישה.
בתחילת שנות ה-2000 גידלו בדרום הגולן כ-20,000 דונם של ירקות בעיקר באמצע הקיץ ובסתיו. 6,000 דונם עגבניות לתעשיה, 4,000 דונם של תירס לתעשיה ולשוק, 3,000 דונם של אבטיח לשוק, 1,000 דונם של מילון, 2000 דונם של בצל, 1,000 דונם שום ו-2,000 דונם שעועית, בנוסף גידלו כ-10,000 דונם חיטה.
בעקבות בעיות קשות של עלקת בעגבניות וכנימת עש הטבק באבטיח ומילון הפסיקו לגדל בגולן עגבניות כמו גם דלועים אחרים והחקלאים שינו כוון למטעים. הגד"ש שנותר הוא בעיקר חיטה לתחמיץ ולגרגירים בהיקף של כ-10,000 דונם, בצל לשוק ולזרעים בהיקף של כ-2,000 דונם, שום כ-500 דונם, תירס,שעועית ואפונה לתעשיה בהיקף של כ-8,000 דונם.
יש בהחלט מקום למצוא גידולים חדשים שיחליפו את העגבניות, האבטיחים והמילונים.
This Post Has 0 Comments