באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
החלפת מערכת הטפטוף במטעים
מאת: רפי גולן, Rivulis
כל עונה אנחנו מקווים ליבול טוב ואיכותי עם מחירים טובים שיתנו לנו פרנסה טובה. עברנו חורף עם הרבה גשם ומעט קור, לפני תחילת החורף לא ידענו איך הוא יהיה כמו שאנחנו לא יודעים איך האביב והקיץ הקרוב יהיו.
במטע לאחר כל ההכנות והנטיעה אנחנו יותר לא שולטים, לא באקלים, לא בכיוון השורות, במרווחים, לא בקרקע, לא בכנות ולא בזנים כולל לא ב- DNA של כל עץ והשונות בין העצים (נושא גדול וחשוב שרק לאחרונה מתחילים יותר בלימוד ובמחקר שלו), אנחנו גם לא שולטים בשווקים ולא בשער המטבע.
בגדול יש לנו 3 תחומים שאנחנו יכולים להשפיע על הגידול, היבול והאיכות:
- הגנת הצומח – פיקוח מזיקים וטיפולים יעילים בזמן אמורים לצמצם למינימום נזקים מהגנת הצומח.
- גיזומים (בכוונה ברבים) – זה כלי חשוב מאוד שבעזרתו אנחנו יכולים להשפיע גם על היבול וגם על איכותו כולל גודל וצבע (כמובן משתנה בסוגי מטעים שונים).
- השקיה וכימיה – זה אולי הכלי החשוב ביותר שיש לנו יכולת להשפיע לאורך כל עונת הגידול ואצלנו במטעים היא ארוכה במיוחד בלא מעט מטעים ממרס עד דצמבר.
התפקיד של מערכת ההשקיה / הזנה במטע הוא קודם לכל למנוע מחסור (Limiting Factor). קיים מודל של פרופ' וויל ובראדי מ US (ניתן לראות בויקיפדיה) שמסביר את השפעת המחסורים על היבול. המודל אומר שאפילו שינוי קטן יחסית בגורם מגביל יכול לגרום לשינוי משמעותי בתוצאות ביבול, כמובן במים, אבל גם מחסור ביסודות הזנה NPK או אפילו במיקרו אלמנטים כמו לדוגמא אבץ או מגנזיום יכול לגרום לפגיעה משמעותית ביבול.
ניתן לראות באיור של חבית "היין" שמראה ויזואלי את השפעת המחסור על היבול. זה נכון לעץ הבודד שהוא יחידת הייצור שלנו ולכן גם החשיבות להשקיה ולהזנה לרמת העץ הבודד ומכאן החשיבות הגדולה של הטפטוף "כספק" העיקרי של המים וההזנה לכל עץ במטע.
ברמת העץ הבודד חשוב כמה טפטפות יש לעץ ואחידות הפיזור (כמות המים) CV של הטפטפות לכל עץ, רוב שורשי ההזנה של העץ (הגידול) יהיו מתחת לטפטפת לכן אנחנו שואפים לכמה שיותר טפטפות לכל עץ וזאת מגמה עולמית של ציפוף והקטנת מרווחי הטפטפות במטעים (במקביל קיים גם ציפוף במרווחי נטיעה), מה שמוביל גם לירידה בספיקות של הטפטפות. לדוגמא במרווח נטיעה של 4.0 מ' בין העצים ושתי שלוחות טפטוף, עם מרווח של 60 ס"מ בין הטפטפות יהיו לנו 13.3 טפטפות לעץ, במרווח 50 ס"מ, נקבל 16.0 טפטפות לעץ ובמרווח 30 ס"מ נקבל 26.6 טפטפות לעץ. אם נרצה לשמור על ספיקת המערכת נוכל לעבור מ 13.3 טפטפות לעץ בספיקה של 2.0 ליטר לטפטפת ל 26.6 טפטפות לעץ בספיקה של 1.0 לש לטפטפת ונישאר באותם ספיקות ושיעור השקיה (ממ/ש) רק עם פיזור ונפח שורשים הרבה יותר גדולים ואחידות פיזור טובה יותר.
צריך לזכור שכל מערכת המים מהמאגר הגדול ועד לראש הסינון, מערכת ההולכה והמגופים, בסוף נועדה לשרת את הטפטפות הבודדות שמזינות כל עץ במטע על מנת שייתן את היבול המקסימלי . במטע אין בהכרח קשר בין אורך חיי המטע לאורך חיי הטפטוף או חלקי המערכת השונים, לדוגמא: הצנרת פוליתלן יכולה להחזיק גם 50 שנה והמסננים והמגופים כ- 15 שנה, טפטוף במטע רצוי להחליף כל 7-10 שנים כתלות באיכות המים, האחזקה, והטפטפת.
במטע עם צריכה שנתית של 800 מ"ק לדונם, עלות המים בלבד כ- 1,300, +200 שקל החזקה זה 1500 שקל לשנה במים בלבד. החלפת טפטוף במרווח נטיעה של 6.0 מ' עם 2 שלוחות לשורה זה 333 מטר טפטוף לדונם בעלות של סביב 1.0 שקל למטר זאת הוצאה של כ 330 שקל לדונם (עם עבודה זה 400 שקל לדונם) פחות משליש ביחס להוצאה השנתית על מים ועוד הרבה פחות ברב שנתי. בכל החלפת טפטוף חשוב ושווה לבחון עם המתכננים אפשרות לציפוף טפטפות. רצוי לבצע החלפת טפטוף במטע במהלך החורף או בתחילת העונה ולא באמצע העונה .ו
שתהיה לנו עונה טובה .