באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
דו"ח מצב פרויקט ניקוז בטיחה
בספטמבר האחרון התחיל שלב הביצוע של פרויקט שיקום נת"ק בטיחה בשיתוף משרד החקלאות, רשות ניקוז גליל גולן, משרד מטר הנדסה חקלאית והיחידה לחקלאות וחדשנות גולן. נת"ק פירושו מערכת ניקוז תת קרקעית שהיא למעשה מערכת של צינורות תת קרקעיים המוליכים מים מתת הקרקע בתוך שטחים חקלאיים ומסייעים לניקוז השטח. הצינורות מחוברים לשוחות שעולות לפני הקרקע בדומה למערכת ביוב בשטחים מוניציפאליים ודרכן ניתן לטפל ולתחזק את המערכת. בסוף קו הניקוז המים עולים לפני השטח ב"מוצא" מהנת"ק וזורמים לערוצים טבעיים שלא הופרו בהכשרת השטח החקלאי. במקרה של הנת"ק בבטיחה מדובר במערכת באורך של כ 7 ק"מ שמחולקת למספר מקטעים שעוברים בשטחי הישובים מעלה גמלא, רמות, אלמגור, חוקוק, האון ותל קציר. הנת"ק הזה נבנה בשנות השמונים ע"י מועצה אזורית עמק הירדן ותוחזק במשך שנים על ידם.
באביב לפני שנתיים קבלנו פנייה ממגדלי המנגו בבטיחה ממושב רמות שלא ניתן להכנס לריסוסי הקימחון בשטח כתוצאה מהצפות חמורות. חורף 2021 היה גשום במיוחד וגרם לכך שהזרימות התת קרקעיות עלו מעל לספיקת המערכת וכתוצאה מכך עלו המים וזרמו על פני השטח. לאחר בירור ראשוני קיימנו פגישה במועצה אזורית גולן עם גל גפני, יאיר גולן, נציגי מועצה אזורית עמק הירדן ונציגי המגדלים מרמות ובה הוחלט להעביר את הטיפול בנת"ק למועצה אזורית גולן באחריות היחידה לחקלאות. התחלנו לעבוד עם ביובית שמסוגלת לפתוח סתימות במערכת, זה עזר נקודתית והקל על החקלאים אבל במקביל גילינו שמצב הנת"ק לא טוב ובהרבה נקודות לא ניתן היה לגשת לשוחה או להעביר את הצינור במערכת. ארבעים שנה מתחת לאדמה עם שורשים של קנה סוף ופטל שחודרים לצינורות, שלדי חזירי בר שנפלו לתוך השוחות ומטעי מנגו והדרים שהוקמו בשטח מעל למערכת נתנו את אותותיהם.
באותו זמן הוחלט להגיש בקשה לשיפוט במשרד החקלאות לקבלת תמיכה לביצוע פרויקט שיקום רחב היקף בבטיחה. צירפנו לצוות את אסף טורציון ואוריאל קופל ממשרד מטר הנדסה חקלאית המתמחים בניקוז תת קרקעי ובשיתוף עם רם שדמון ממחוז גליל גולן במשרד החקלאות התחלנו לעבוד על מיפוי ולמידה של המערכת ע"י סיורים וזיהוי ויזואלי של כל שוחה ואפיון המצב שלה. שיתוף הפעולה עם אסף אייזק רכז GIS מהיחידה החקלאית השלים את התמונה המרחבית של אגני הניקוז, מיקום השוחות וזיהוי הישוב שבשטחו הן נמצאות. בקשות לשיפוט בדרך כלל מוגשות למשרד החקלאות ע"י חקלאים פרטיים או אגש"חים ונדיר לראות שיתוף של כל כך הרבה ישובים בהגשה אחת, בטח בגולן.
באוגוסט 2022 אושר לביצוע החלק הראשון בתוכנית השיקום, סקר נרחב בכל הנת"ק שכולל מיפוי תת קרקעי וגם מעל לפני הקרקע של המערכת ושל המוצאים. במסגרת הסקר רשות הניקוז מבצעת מעבר של ביובית מיוחדת לסילוק מרבית השורשים מהמערכת, שיפוץ שוחות שבורות והסדרה של פרט תקני למוצא מהנת"ק. בשלב זה רם שדמון התחלף עם דני לסקה המקביל שלו במחוז העמקים ממשרד החקלאות והוא מסייע לנו בתהליך כיום. בהמשך תוגש תוכנית המשך לסקר ולפי הממצאים שיעלו מהשטח, הכוונה היא להביא את הביצועים של מערכת טובה אך מיושנת, ליכולות הקיימות כיום.
במספרים, מדובר השנה בתקציב מאושר של 170 אש"ח עם מאצ'ינג של 25% מהישובים, שאישרו פה אחד להצטרף. זהו פרויקט ראשון מסוגו בתחום הניקוז שהיחידה לחקלאות מובילה בשיתוף גורמים רבים כל כך ואנו שמחים על ההזדמנות לקדמו.
ברצוננו להודות לכל השותפים מתוך היחידה ומבחוץ שצוינו בכתבה על השותפות וקידום הנושא.
המשך יבוא
כתב:
אייל נבו – מדריך קרקע ומים, היחידה לחקלאות וחדשנות גולן
טלפון – 054-2474485
אימייל – eyaln@gri.org.il