באמצע מישור הבזלת שמתחת למושב שעל, בין עדר כבשים מנומנם למטעי הנשירים מתגלה לי מתחם…
דוראל, סולאראדג', ומכון שמיר מקימות מרכז חדשנות ומחקר לאומי בתחום החקלאות האגריוולטאית
בשורה פורצת דרך עבור חקלאות ישראל ועתיד האנרגיה הירוקה במדינה הוכרזה במהלך כנס "חקלאות אגריוולטאית בגולן" בהובלת היחידה לחקלאות וחדשנות גולן ובמעמד שר החקלאות אבי דיכטר. ענקית הטכנולוגיה הבינלאומית סולאראדג', יזמית האנרגיה דוראל ומכון שמיר למחקר, הודיעו על חתימת הסכם להקמת מרכז חדשנות, מחקר ופיתוח לאומי בתחום החקלאות האגריוולטאית אשר יוקם במהלך 2024 בחוות המחקר החקלאיות ברחבי הגולן.
החקלאות האגריוולטאית (דו שימוש, אנרגיה וחקלאות) מסתמנת כנקודת מפנה היסטורית בעתיד החקלאות הגלובאלית. בשנים האחרונות השקעות עתק בסדרי גודל שמעולם לא נראו בענפי החקלאות יוצאות אל הדרך במדינות מפותחות ומחוללות מפנה הן באופן גידול הצומח והן בכלכלת הענף. משרד החקלאות בישראל זיהה את המגמה לפני כשלוש שנים וקידם עשרות פרוייקטים מחקריים בכל רחבי הארץ אולם מסיבות בירוקרטיות נכון להיום אף פרוייקט לא אושר לצאת לדרך.
יתרון מחקרי מובהק הקיים בגולן הינו עצם היותו חבל הארץ היחיד בישראל המתאפיין בטופוגרפיה רב גונית המקיימת את כל ענפי החקלאות האפשריים ומתפרשת מחלקות מנגו בגובה 200 מטר מתחת לפני הים ועולה עד לחלקות דובדבן בגובה 1300 מטר למרגלות החרמון. מכון שמיר המנהל את חוות המחקר החקלאיות ומוביל את תחום החקלאות בגולן, יזם בשבוע החולף כנס יישומי העוסק בכל ההיבטים הקונקרטיים איתם ידרשו להתמודד מקבלי ההחלטות בחקלאות הגולן, החל מסוגיות גידוליות, משפטיות, כלכליות, סטטוטוריות ועוד.
יאיר גולן, מנהל היחידה לחקלאות גולן – "הכניסה לתחום האגריוולטאי היא הזדמנות ענקית עבורנו לשנות את המשוואה, ע"י שילוב של פאנלים המייצרים חשמל לצד טיוב הגידול החקלאי, אולם המהלך יכול לשמש כחרב פיפיות נגדנו. מצד אחד פתיחת השוק ללא רגולציה ודאגה למקסום וטיוב הגידול החקלאי מתחתיו ושמירה על הסביבה, החי והנוף כתנאי מקדים יגרום לקץ החקלאות. אך מצד שני תחום האגריוולטאי יכול להוות את הטריגר למהפכה התעשייתית הבאה של החקלאות. תפקידנו ביחידה לחקלאות לחדשנות להיות הגורם האחראי והמאזן בין רצון היזמים והמשקים להגדיל רווחיות ע"י ייצור חשמל לבין המחויבות לשמור ולפתח את חקלאות הגולן היקרה לליבנו ולהצמיח דור חדש של עובדי אדמה ערכיים ומצטיינים".
אביטל אופק, מנהל פעילות דוראל בישראל: "הקמת מרכז המחקר והפיתוח ברמת הגולן, בשיתוף פעולה עם חברת סולאראדג' ומכון שמיר, מהווה חלק משמעותי נוסף באסטרטגיית הצמיחה של דוראל בישראל. במקביל להקמת פרויקטים אגרו וולטאיים רבים ברחבי ישראל המוקמים בימים אלו ממש, דוראל משקיעה רבות במחקר, פיתוח ויישום טכנולוגיות חקלאיות פורצות דרך בתחומי החקלאות והאנרגיה המתחדשת.
"אנו גאים בשיתוף הפעולה המתהווה ומאמינים כי במכון המחקר והפיתוח נפתח יחד עם שותפים נוספים ידע ייחודי, מקצועיות וטכנולוגיה אשר יהוו בסיס לצמיחת תחום האגרו וולטאי בישראל ובעולם".
דינה גלעד מנכ"לית מכון שמיר: " חקלאות הגולן הייתה ותישאר הבסיס הכלכלי האיתן בגולן, חובתנו כמכון מחקר יישומי, לבחון פני עתיד, לחזק ולהעצים את החקלאות ולדאוג כי דור העתיד ישאף להמשיך את עבודת האדמה. הקמת מרכז החדשנות והמחקר מהווה עוגן מדעי שיאפשר יחד עם השותפות למיזם, ושותפות עתידיות שתצטרפנה, לקדם את החקלאות המקומית, לשלב טכנולוגיות מתקדמות, לדייק תשומות והבטיח את עתיד הענף באופן אחראי ומושכל".
אוריה רשף, מנהל תחום אגריוולטאי ביחידה לחקלאות וחדשנות במכון שמיר: "תחום החקלאות האגריוולטאי נמצא כפסע מהקמת הפרויקטים הראשונים בגולן ולכן בחרנו ביחידה לחקלאות וחדשנות, ליזום את הכנס החשוב עבור דרג מקבלי ההחלטות בחקלאות רמת הגולן, על מנת להעשיר באופן המיטבי ביותר את סל הכלים העומד לרשותם בקבלת החלטה, אם לצאת או לא לפרויקט אגריוולטאי ובאיזה אופן".
בכנס הוצגו על ידי ענקית הטכנולוגיה חברת סולאראדג' מספר פרויקטים אגריוולטאים ברחבי העולם ומסקנות שעולות מהם עד כה, תוך כדי מתן דגשים על אופן הקמת הפרויקטים והיבטים טכנולוגיים עליהם האגודות תהיינה חייבות לתת את הדעת, בבואן להקמת מיזם אגריוולטאי.
עורכת הדין איילת רייך קיימה פאנל עם אהוד אלפרט, הממונה על חוק ההתיישבות במשרד החקלאות ועם רענן אמויאל, מנהל אגף בכיר תכנון וקרקע חקלאית במשרד החקלאות, בדיון משפטי על מנת להבין את האתגרים המשפטיים מולם יתמודדו האגודות החקלאיות, בבואן להקים מודל שותפות עם יזמיות סולאריות.
הוצג על ידי אייל מוצאן מנכ"ל צבר קמה, אחד הפרויקטים היחידים שהוקמו עד כה בישראל, בסדר גודל של 123 דונמים – מטע אבוקדו אגריוולטאי, בקיבוץ רבדים.
מנהל תחום האנרגיה בחברת ברית פיקוח פרש סקירה כלכלית מעמיקה בכל האספקטים הנוגעים בחקלאות אגריוולטאית, הן מהזווית הקשורה באגודות החקלאיות והן מהזווית הקשורה ביזמים הסולאריים.
חברת הייעוץ גולן סולאר פרשה סקירה מלאה ביחס לסטטוס הפרויקטים הנוכחייים בקנה מידה ארצי והמגמות העתידיות הנראות לעין.
ולסיום, התקיים פאנל בהשתתפות דמויות מובילות מתוך חברות האנרגיה הסולארית, יחד עם אנשי מפתח בחקלאות הגולן, בו הועלו האתגרים, לצד ההזדמנויות והסיכונים שמביאה עימה החקלאות האגריוולטאית.
על מנת להבטיח את יציבותה ושגשוגה של חקלאות הגולן, תוך כדי ניצול ההזדמנויות המביאה איתה החקלאות האגריוולטאית, יוזמת היחידה לחקלאות וחדשנות הקמת חלקות מחקריות בחוות המחקר באבני איתן ובפיכמן".