skip to Main Content
ייצור שמנים אתריים בישראל

ייצור שמנים אתריים בישראל הלכה למעשה

מאת: נתיב דודאי, מנהל המחקר החקלאי, מרכז מחקר נוה יער ומוטי בלומנפלד, גד”ש אור”ה

שמנים אתריים הפכו בשנים האחרונות לפופולריים בענפי הרפואה המשלימה בארץ ובעולם, זאת בנוסף לשימוש הנרחב המסורתי שלהם בתעשיית הקוסמטיקה, הבשמים והמזון. בעוד שבתעשייה בדרך כלל ממשיכים לעבד את השמן האתרי הגולמי על ידי הפרדת מקטעים ממנו לשילובם במוצרים, ברפואה החלופית משתמשים בו כמו שהוא. לכן מדדי האיכות ביניהם שונים לגמרי. בתעשייה דורשים כמויות גדולות ובזול בהרכב מסויים, לעתים אף “מתקנים” אותו
בשיטות שונות. מגוון השמנים תואם את הביקוש עבור המוצרים השונים. שיטות ההפרדה למקטעים והערבובים ביניהם מהוים במרבית המקרים סוד מסחרי. לעומת זאת, מדדי האיכות עבור הרפואה האלטרנטיבית שונים בתכלית. לדוגמא, שם חשובים מאוד ה”אותנטיות” של השמן, מקום ואופן הגידול . גידול אורגני, למשל, מהווה יתרון. לא את כל מדדי האיכות ניתן להסביר במונחים מדעיים, ואין רע בכך. שמענו מדי פעם ממטפלים מסויימים על החשיבות שהצמח ממנו מפיקים את השמן האתרי יגדל באזור הפיסי של מטופל ו/או בסביבה עם “אנרגיות חיוביות”.הסיבות האלו הביאו אותנו לחשוב שהשוק הזה יכול להיות יעד לייצור שמנים אתריים בישראל.

בנוה יער במשך שנים מאקלמים ומתרבתים צמחים ארומטיים מהארץ והעולם, מטפחים זני איכות ומפתחים שיטות גידול אופטימליות לאזורנו. המחקר הוביל לפיתוח ענפי גידול של צמחי תבלין טריים ויבשים בקנה מידה נרחב, ואין סיבה שלא יוביל גם לפיתוח ענף גידול לייצור שמנים אתריים.

ה”סוד” של פיתוח ענף גידול חדש הוא שילוב ידיים בין אנשי המחקר לחקלאי/ם “משוגע/ים לדבר”. לכן, הקשר בין חוקרי היחידה לתבלינים לחקלאי “גד”ש אורה” לפני כארבע שנים הצליח להביא להקמת שדה חלוץ מוצלח של הענף בקיבוץ אורים. עזרה לכך גם העובדה שמגדלי גד”ש אורה מתמחים בגידול אורגני.

למאמר המלא לחצו כאן…

This Post Has 0 Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back To Top